Per Jordi Giménez García, soci de l’AGEIB, geòleg i expert en sísmica.
El darrer 4 de febrer de 2020 ha tingut lloc un petit terratrèmol de magnitud 2,1 a l’escala de Richter a la comarca del Pla de Mallorca. El sisme s’ha notat a Sant Joan i Petra amb una intensitat màxima de III a l’escala de Mercalli, el qual vol dir que algunes persones han notat el sisme però no ha causat danys ni desperfectes.
La zona del Pla de Mallorca es una de les zones de les Balears on s’ha notat més terratrèmols al llarg de la història (els dos darrers l’any 2011 i 2012). De fet, en els darrers 25 anys s’ha notat un total de 13 terratrèmols de petita intensitat.
El major terratrèmol del qual es té noticia i que va provocar importants danys va afectar sobretot les poblacions de Palma i Marratxí l’any 1851 amb una intensitat VII-VIII.
De fet les Balears són una zona amb una activitat sísmica relativament baixa sobretot si es compara amb altres zones d’Espanya com Andalusia, Murcia, Alacant o els Pirineus, a on han tingut lloc terratrèmols molt importants.
Els terratrèmols que afecten a Mallorca estan relacionats amb l’activitat de les falles de Sant Joan i de Sencelles entre d’altres. Aquestes falles s’orienten en una direcció des del Nord-est cap al Sud-oest i són les responsables de l’aixecament de la Serra de Tramuntana i de la zona del Pla respecte Es Raiguer i el Pla de Palma.
Com a la resta del Mediterrani occidental, l’activitat sísmica de les falles és deguda a la força que provoca l’apropament entre Àfrica i Europa que es considera que té una velocitat de l’ordre de 1 centímetre cada any.
La figura següent mostra els terratrèmols notats a Balears des del segle XVII fins l’actualitat. En ella veiem com tots el terratrèmols de Mallorca es localitzen a prop de falles (línies negres) amb orientació NE-SO i han afectat sobretot el Raiguer, Palma, Sa Pobla i el Pla. A l’illa de Menorca els sismes es poden relacionar amb una falla que divideix l’illa de NO a SE i s’han notat des de Ciutadella a Maó. A Eivissa i a Formentera no es té constància que hagin notat cap terratrèmol localitzat dins aquestes illes.

La figura següent mostra els terratrèmols enregistrats a la zona propera a Balears per la xarxa de sismògrafs de l’IGN (Instituto Geográfico Nacional d’Espanya). A la figura es pot apreciar com els terratrèmols de magnitud major (punts vermells i taronges) s’han localitzat a les zones marítimes a certa distància de les illes. D’altra banda els sismes localitzats damunt del territori insular no han superat mai la magnitud 3.0.
