Terratrèmols a Mallorca 22 de febrer de 2022.

Nota tècnica sobre els terratrèmols, per Jordi Giménez, geòleg expert en sísmica, soci de l’AGEIB.

El 22 de març de 2022 han hagut dos petits terratrèmols a l’illa de Mallorca.

El primer dels sismes va tenir lloc a les 19:46h, amb una magnitud de 2.2 i el varen notar a Santa Maria des Camí i Marratxí. El segon dels sismes va ser a les 21:36h amb una magnitud de 2.5. Aquest segon sisme va tenir una magnitud un poc superior al primer i el varen notar a una zona més àmplia: Bunyola, Marratxí, Santa Maria des Camí, Santa Eugènia i Palma.

La intensitat amb la que es varen notar els dos sismes no ha superat el nivell III de l’escala de Mercalli, el qual indica que varen ser sentits per una bona part de la població sense produir danys.

El fet que els dos sismes estiguin tant propers en el temps (dues hores) i s’hagin notat a la mateixa zona indica que amb molta probabilitat els sismes estan relacionats. És a dir que els dos sismes tenen el seu origen en la mateixa estructura geològica o falla.

Un aspecte a destacar és que l’Instituto Geográfico Nacional (IGN), responsable de la xarxa sísmica d’Espanya, va localitzar el primer dels sismes a més de 15 km al nord-oest de la zona on es va notar, mentre que el segon es va localitzar a uns 9 km al nord-oest d’on es va notar amb major intensitat. Aquesta discrepància ha de ser atribuïda a l’error que es produeix en la localització dels sismes. A les Illes tan sols hi ha 2 sismògrafs, un a Mallorca i un a Eivissa (a uns 125 km del de Mallorca). La resta són a la Península (tots a més de 150 km). Aquest error en la localització ja s’ha observat altres vegades i fa difícil establir quina ha estat l’estructura tectònica responsable dels terratrèmols. Es pot afirmar que és molt poc probable que el primer dels sismes estigués originat en una falla prop de Deià i el segon en una altre falla a la zona de Bunyola.

La proximitat en el temps i el fet que els sismes es notessin a les mateixes poblacions implica que estan originats per la mateixa estructura i que aquesta es localitza a la zona de Marratxí-Santa Maria.

La zona de Marratxí-Santa Maria, tot i no ser la zona amb més sismicitat en els darrers 50 anys, és l’àrea on hi ha hagut el major dels simes que es té coneixement a Balears. L’any 1851 la zona de Marratxí, Palma i Santa Maria va ser afectada per un sisme amb una intensitat VII-VIII de l’escala Mercalli, provocant importants danys a aquestes poblacions. Tant el sisme del 1851 com els de febrer de 2022, estan originats en les falles que limiten les conques d’Inca i Palma amb l’estructura que les separa.

De fet els terratrèmols que afecten Mallorca estan relacionats, principalment, amb l’activitat sísmica de falles amb orientacions nordest-sudoest (paral·leles a la Serra de Tramuntana). Aquestes falles són les responsables de l’aixecament de la Serra de Tramuntana i de la zona del Pla respecte Es Raiguer i el Pla de Palma. Aquesta activitat sísmica al Mediterrani occidental és deguda a les forces que resulten de l’apropament entre Àfrica i Europa a una velocitat de l’ordre de 1 centímetre cada any, provocant una deformació que es tradueix en terratrèmols.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es terratremols-ign-1024x513.jpg

Imatge del Visualizador de terremotos del Instituto Geográfico Nacional (IGN), amb la ubicació dels epicentres dels terratrèmols del 22 de febrer de 2022.


Entrevista al geòleg i soci de l’AGEIB Jordi Giménez, al programa 5Dies d’IB3.

Comparteix

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Nota tècnica i entrevista al geòleg i soci de l'AGEIB Jordi Giménez.

Geodiversitat i Patrimoni Geològic.

Tot allò que no es coneix, ni s’entén ni es valora. Avui podem dir que esteim de celebració perquè s’ha donat una primera passa per al coneixement i la protecció del nostre Patrimoni Geològic.